11 روش آسان وکاربردی برای افزایش ایمنی مودم وایفای (wifi)

 پیشرفت تکنولوژی و رفاه و آسایشی که دنیای قدرتمند و بی‌انتهای اینترنت برای بشر ایجاد کرده، باعث شده زندگی بشر وابسته و حتی فراتر از آن معتاد به اینترنت شود.

 پیشرفت اینترنت آنقدر سریع اتفاق افتاده که الان تقریباً هیچ مکان و هیچ خانه‌ای را پیدا نمی‌کنید که مجهز به سیستم اینترنت مودم وای فای نباشد. تقریباً هیچ ساعتی را از شبانه‌روز وجود ندارد که افراد مودم‌های خود را خاموش کنند و برای مدت کمی هم که شده از اینترنت فاصله بگیرند؛ و این موضوع اصلاً خوب نیست.

جدا است مضرات و آسیب‌هایی که به‌واسطه اینترنت مودم وای فای به سلامتی روح و جسم انسان وارد می‌شود، این استفاده‌های مدام و مکرر از مودم وای فای باعث شده تا افراد بیشتر از هر زمان دیگری در معرض هک شدن و حملات سایبری باشند و تمام اطلاعات محرمانه و خصوصی‌شان در اینترنت و در دستان افراد نامناسب قرار بگیرد.

 آن‌قدر هک کردن و حملات سایبری در این روزها زیاد شده که شاید شما هم درگیر آن شده باشید و اگر آن‌قدر خوش‌شانس بوده باشید که تاکنون چنین چیزی را تجربه نکرده باشید، حتماً در آشنایان و اطرافیانتان کسی را که دچار این مشکل شده باشد، دیده‌اید.

 به همین دلیل و به جهت افزایش آگاهی و آسودگی خیال افراد، ما تصمیم گرفتیم در این مقاله شما را با نکات و روش‌های ایمن کردن وای فای آشنا کنیم تا با رعایت کردن این نکات احتمال سوءاستفاده از اطلاعاتتان و هک شدن شما کاهش پیدا کند.

 خواندن این مقاله برای هرکسی که بدون داشتن آگاهی و اطلاعات کافی، به صورت مداوم از اینترنت مودم وای فای استفاده می‌کند، ضروری است؛ بنابراین توصیه می‌کنم تنها چند دقیقه ما را همراهی کنید و از مطالب مفیدی که در ادامه می‌گوییم استفاده نمایید.

هدف و دلیل هک کردن وای فای چیست؟

شاید شما گمان کنید هک کردن وای فای مسئله خیلی مهم و پیچیده‌ای نیست و بیشتر توسط آشنایان یا همسایه‌های ساده شما و تنها برای استفاده از اینترنت رایگان صورت می‌گیرد؛ اما در حقیقت این‌طور نیست.

 درست است که یکی از مهم‌ترین اهداف هکرها استفاده رایگان و نامحدود از اینترنت است؛ اما هک کردن وای فای شما می‌تواند دلایل جدی‌تر و مهم‌تری مانند کنترل سیستم‎های شما به‌خصوص اگر سیستم مالی و اطلاعات کارت‌های اعتباری‌تان در گوشی شما ثبت شده باشد، وجود دارد.

 همچنین هک کردن شبکه وای فای شرکت‌ها و کسب‌وکارهای بزرگ می‌تواند باعث ضررهای مالی بسیار زیاد و جبران‌ناپذیری برای افراد شود.

 دزدیدن یا به سرقت بردن اطلاعات شما به‌منظور سوءاستفاده و باج‌گیری و یا حتی انتقام شخصی نیز از دیگر دلایل و هدف‌های هک کردن وای فای شما است.

 اگر تا به حال این موضوع را جدی نگرفته‌اید یا به آن فکر نکرده‌اید؛ زمان آن رسیده که برای ایمن کردن وای فای خود اقدامی بکنید.

روش‌های آسان بالا بردن سطح امنیت وای فای

خوشبختانه علی‌رغم روش‌های گوناگون هک کردن، روش‌های مختلف و آسانی برای بالا بردن میزان امنیت و ایمنی وایفای‌ها هم وجود دارند که با رعایت آن‌ها می‌توانید سطح امنیت خود را تا حد زیادی بالا ببرید.

1.     تغییر پسورد و یوزرنیم پیش‌فرض مودم

 زمانی که شما یک مودم جدید یا اولین مودم خود را خریداری کرده و آن را نصب می‌کنید، برای آنکه بتوانید یک دسترسی اولیه به پنل کاربری خود یا اصطلاح کانفیگ کردن مودم داشته باشید، احتیاج دارید یک یوزرنیم و پسورد را برای خود طراحی کنید.

 معمولاً این یوزرنیم و پسورد از طرف شرکت ارائه‌دهنده مودم و اینترنت شما یا فردی که برای وصل کردن مودم می‌آید به‌صورت پیش‌فرض انجام می‌شود. این مسئله می‌تواند خیلی راحت اینترنت و اطلاعات مودم شما را در اختیار دیگران قرار دهد و افراد دیگر بدون هیچ تلاش خاصی به‌راحتی به مودم وای فای شما دسترسی داشته باشند. در اولین گام برای ایمن کردن اینترنت وای فای خود باید یوزرنیم و پسورد پیش فرض را تغییر دهید.

2.     استفاده از پسورد طولانی و سخت

 قبل از آن باید بگویم که حتماً برای وای فای خود رمز عبور تعیین کنید و حتماً از رمزی استفاده کنید که تعداد کاراکترهای زیادی داشته باشد و همچنین تا حد امکان سخت باشد.

 اگر فکر می‌کنید ممکن است رمزتان را فراموش کنید، آن را در گوشی تلفن همراهتان ذخیره نکنید بلکه آن را بر روی کاغذ نوشته و در یک جای مناسب قرار دهید تا هرکسی نتواند به آن دسترسی داشته باشد.

ذخیره کردن رمز وای فای در تلفن همراه می‌تواند احتمال هک شدن شما را افزایش دهد. همچنین بهتر است هیچ اطلاعات مهمی مانند شماره کارت‌های بانکی، رمزهای عبور، رمز کارت بانکی و… را در تلفن همراه خود ذخیره نکنید.

حفاظت از مودم وایفای

3.      آپدیت کردن فرمویر روتر (Firmware)

شاید روتری که شما خریدید روتر جدیدی نباشد و مدت طولانی بدون استفاده مانده باشد. این مورد باعث می‌شود باگ‌های امنیتی در آن‌ها بسیار بیشتر باشد و هکرها خیلی راحت‌تر بتوانند به شبکه وای فای شما نفوذ کنند.

 به همین دلیل روتر خود را مدام به‌روزرسانی کنید تا علاوه‌بر عملکرد بهتر، میزان امنیت شما را نیز تا حدی افزایش دهد.

4.     غیرفعال کردن WPS

WPS یکی از استانداردهای امنیتی شبکه است که برای ایجاد یک شبکه اینترنتی بی‌سیم و اتصال آسان و سریع دستگاه‌های بی‌سیم به روتر طراحی شده است.

 علی‌رغم اینکه هدف از وجود WPS ایجاد یک شبکه امن است اما باید بدانید که WPS  نه‌تنها وای فای شما را در برابر حمله بروت فورس ((Brute-force ایمن نمی‌کند بلکه به‌شدت آسیب‌پذیر نیز هست.

به همین دلیل بهتر است WPS خود را غیرفعال کرده و به‌جای آن از استاندارد WPA2 استفاده کنید.

5.     کاهش شعاع امواج وای فای

 بیشترین نفوذ و هک شدنی که برای افراد اتفاق می‌افتد توسط کسانی است که در شعاع امواج وای فای آن‌ها قرار گرفته‌اند. از این رو بهتر است حتماً آنتن یا امواج وای فای خود را محدود به فضایی که در آن از وای فای استفاده می‌کنید، نمایید.

6.      فعال کردن مک فیلترینگ (MAC Filtering)

 زمانی که شما گزینه مک فیلترینگ را فعال کرده باشید این اجازه را می‌دهید که فقط سیستم‌هایی که توسط شما برای مودم تعریف شده‌‌اند، بتوانند به آن دسترسی پیدا کنند.

 در این صورت حتی اگر شخصی با هدف سوءاستفاده بخواهد اینترنت مودم شما را هک کند و حتی پسورد آن را داشته باشد، امکان متصل شدن به آن را نخواهد داشت.

7.     تغییر دادن آی پی پیش‌فرض و اولیه

 معمولاً اکثر روترها یک آدرس مشخصی دارند که این آدرس به صورت پیش‌فرض بر روی آن‌ها قرار گرفته است.

 اگر بتوانید این آدرس و آی پی را تغییر دهید، می‌توانید تا حد خیلی زیادی از حملات سایبری و هک شدن مودم‌تان جلوگیری کنید.

8.     کنترل از راه دور را غیر فعال کنید

چند سالی است که سیستم مدیریت از راه دور برای بسیاری از لوازم و سیستم‌ها به وجود آمده و افراد زیادی از آن استفاده می‌کنند.

متأسفانه یکی از روش‌هایی که خیلی راحت و آسان می‌تواند باعث هک شدن شما شود، همین مدیریت و کنترل از راه دور است.

خیلی منطقی است که اگر شما بتوانید راحت از راه دور به سیستم وایفای خود متصل شوید و کارهای متخلفی را از طریق آن انجام دهید؛ این راه برای افراد دیگر هم فراهم باشد. پس سعی کنید به‌هیچ‌وجه از این تکنولوژی کاربردی اما دردسرساز استفاده نکنید.

9.     وای فای خود را پنهان کنید

 اگر می‌خواهید سطح امنیتی وای فای را افزایش دهید، بهتر است وای فای خود را از لیست وای فای‌های در دسترس خارج کنید.

مخفی سازی مودم وایفای

10.  هر برنامه و اپلیکیشنی را نصب نکنید

 بسیاری از اپلیکیشن‌ها و برنامه‌ها باعث هک شدن و پخش شدن اطلاعات شما می‌شوند؛ بنابراین بهتر است فقط از منابع شناخته شده و معتبر اقدام به نصب برنامه و اپلیکیشن کنید و علاوه بر آن دسترسی و مجوزهای برنامه‌های نصب شده را کنترل کنید.

11.  مودم را خاموش کنید

زمانی که برای مدت طولانی از اینترنت استفاده نمی‌کنید بهتر است آن را خاموش کنید. این کار علاوه بر اینکه به سلامتی شما کمک کرده و از آسیب‌ها و مشکلاتی که اینترنت وای فای برای سلامتی به وجود می‌آورد تا حدی جلوگیری می‌کند، می‌تواند سطح امنیتی شما را نیز افزایش دهد.

 فراموش نکنید که حتماً زمانی که به تعطیلات می‌روید یا شب‌ها موقع خواب و چندین بار در طی روز مودم خود را خاموش کنید.

کلام آخر

دنیای بی‌کران مجازی مملو از نکات مثبت است و کمک بی‌نهایت زیادی به بشر می‌کند اما باید این نکته را هم بپذیرید که در کنار تمام خوبی‌ها و مزایایی که دارد؛ بدی‌ها و مشکلات مخصوص به خودش را هم دارد.

هک شدن یکی از فوبیا و ترس‌هایی است که اکثر کاربران اینترنت همیشه دارند و تعداد زیادی از افراد روزانه دچار آن می‌شوند. ما سعی کردیم در این مقاله راه‌های ساده و قابل انجام برای جلوگیری و کاهش احتمال هک شدن را به شما آموزش دهیم اما باید بدانید این روش‌ها کافی نیستند.

هرچقدر هم که سطح ایمنی و امنیت شما بالا باشد، باز هم نمی‌تواند اطمینان صددرصدی داشته باشید که هرگز هک نخواهید شد.

پس بهترین کار این است که موارد ذکر شده در این مقاله را حتماً رعایت کنید و علاوه بر آن سعی کنید دانش و اطلاعات خود را در این زمینه روزبه‌روز افزایش دهید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالای صفحه بردن