آیا تابهحال اسم امواج مایکروویو به گوشتان خورده است؟ آیا میدانید این امواج چه بلایی بر سر بدن ما میآورند؟ از مضرات و کاربردهای آن در زندگی روزانه آگاه هستید؟ آیا میدانید این امواج از چه وسایلی ساطع میشوند و بر بدن ما چه تأثیراتی میگذارند؟
امواج مایکروویو یکی از انواع امواج الکترومغناطیسی هستند که از دو واژه مایکرو به معنی کوچک و ویو به معنی موج تشکیل شدهاند و معنای ترکیب آنها امواجی با طول موج کوتاه و تعداد فرکانسهای بالا است.
طول موج این امواج بین ۳۰۰ مگاهرتز تا چندین گیگاهرتز در ثانیه متغیر است. امواج مایکروویو کوتاه بوده اما میزان نفوذ و تأثیرگذاری آنها نسبت به سایر امواج بیشتر است.
امواج مایکروویو در مسیر حرکت خود در مواجهه با اجسام مختلف سه نوع عملکرد از خودشان بروز میدهند:
- با اجسام برخورد میکنند و منعکس میشوند.
- از آنها عبور میکنند
- جذب آنها میشوند
امواج مایکرویو با برخورد به سطح فلزات منعکس میشوند، از لوازمی که از جنس شیشه و پلاستیک ساخته شده باشند عبور کرده و اما در مواجهه با موادی که حاوی آب هستند مثل غذا یا بدن انسان انرژی آنها جذب ماده آبدار میشود.
یعنی بدن انسان که حدود ۷۰ درصد آن آب است بیشترین میزان جذب امواج مایکروویو را در بین سایر اجسام دارد.
سال مهمی که در این پیش میآید این است که این امواج با بدن ما چه کار میکنند؟ جذب آنها توسط بدن ما چه تأثیراتی بر روی سلامتی و عملکرد ارگانها و سلولهای بدن ما دارد؟ اگر سلامتیتان برای شما مهم است و دوست و اطلاعات کافی در اینباره را بدارید توصیه میکنم به هیچ عنوان خواندن این مقاله را از دست ندهید.
در ادامه موارد مفیدی در اینباره را با شما به اشتراک خواهیم گذاشت.
آیا امواج مایکروویو برای سلامتی انسان زیانآور هستند؟
درباره تأثیر این امواج بر روی سلامتی و اینکه آیا برای سلامتی انسان خطرناک هستند یا نه مقالات زیادی منتشر شده و سازمانهای بینالمللی و مطرح جهان این موضوع را بررسی کردهاند. متأسفانه در بین مقالات منتشر شده دودستگی واضحی وجود دارد که باعث سردرگمی افراد شده است. برخی از تحقیقات انجام شده از جمله و مقالات مربوط به سازمان جهانی بهداشت ((WHO و سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) در جریان بررسیهای خود و با ذکر نکات ایمنی در نهایت بیان کردند که اگر نکات ایمنی بهخوبی رعایت شوند طبق و استانداردهای جهانی مورد استفاده قرار بگیرند، لوازم که امواج مایکروویو از خودشان منتشر میکنند تهدیدی برای سلامتی انسان ایجاد نمیکند.
اما برخی دیگر از مقالات بر این باور هستند که با وجود اینکه ریزموجها و امواج مایکروویو قدرت و نفوذ اشعههای قویتر مانند امواج گاما یا ایکس را ندارند اما در طولانیمدت و زمانی که مدام در معرض آنها قرار بگیریم تأثیراتشان را بر روی سلامتی گذاشته و مشکلات و عوارض زیادی را برای سلامت انسان ایجاد میکنند.
اما کدام یک از این دو نظریه درست است؟ همراه ما بمانید تا در ادامه هر دو نظریه را کاملاً بررسی کنیم.
به طورکلی امواج مغزی الکترومغناطیسی انواع مختلفی دارند برخی از آنها مانند اشعههای فرابنفش یا اشعه ایکس از مؤثرترین و البته مضرترین اشعهها هستند که خیلی سریع و راحت بر سلامت انسان تأثیرات نامطلوب نامناسبی میگذارند.
به طوری که حتی کمترین مقدار آنها در کمترین زمان ممکن هم اثرات مخرب و نامطلوب خودش را بر سلامت انسان میگذارد و خیلی زود هم آثار آن مشخص میشود.
اما امواج مایکروویو به دلیل اینکه انرژی کمتری دارند، قدرت نفوذشان هم از آن امواج کمتر است، به طور کلی اگر بخواهیم بررسی کنیم این امواج نمیتوانند به صورت ناگهانی تأثیرات زیادی بر انسان و سلامتی او بگذارد. در حقیقت میزان تأثیر آنها بهشدت سرعت اشعه ایکس و فرابنفش نیست اما این موضوع دلیل بر بیضرر بودن آن هم نیست.
یعنی اگر استفاده از آنها کم باشد و مدام مورد استفاده قرار نگیرند تقریباً میتوان گفت از کمضررترین اشعهها هستند اما مشکل اینجاست که استفاده ما از این امواج محدود نیست.
یعنی بیشتر لوازمی که از آنها استفاده میکنیم و بیشتر تکنولوژیهایی که در هر خانه و در هرجایی میبینیم این امواج را از خود ساطع میکنند و دلیل اینکه این امواج باعث ضرر زدن به سلامتی انسان میشوند همین استفاده بیش از حد و بیرویه ما از آنهاست.
علاوه بر اینکه بسیاری از نکات ایمنی که میتوانند کمی اثرات نامطلوب آنها را خنثی کنند هم در مواجهه با این امواج رعایت نمیشوند.
برخی محققان عقیده دارند به خاطر اینکه فرکانس امواج مایکروویو به خاطر غیر یونیزه بودنشان انرژی لازم برای شکستن پیوندهای شیمیایی و آزاد کردن الکترونها را ندارند، بنابراین نمیتوانند سرطانزا باشند.
این نظریه یک اشکال بزرگ دارد. شاید این موضوع درست باشد که این امواج توانایی این را ندارند که رادیکالهای آزاد داخل بدن ما را افزایش دهند و نتوانند از این طریق باعث ایجاد سرطان شوند اما میتوانند با ایجاد تداخل در مکانیسمهای آنتیاکسیدانی داخل بدن فعالیتهای کاهش دهنده رادیکالهای آزاد را کم کرده و از این طریق باعث افزایش درصد احتمال ابتلا به سرطان بشوند.
پس این نظریه در واقع به نوعی تحریف شده است و یک دیدگاه کامل نیست. همانطور که میدانید امواج مایکروویو باعث گرم شدن میشود و دما را افزایش میدهند.
حال میتوان برای از این گرم شدن برای گرم کردن غذا و موارد اینچنینی استفاده کرد یا گرم کردن چیزهای دیگر؛ اما نمیتوان فعالیت آن را محدود و انتخابی کرد.
این امواج همانطور که باعث گرم شدن غذا میشوند، در برخورد و زمانی که جذب بدن ما میشوند هم سلولهای بدن ما را گرم میکنند؛ و در نتیجه بافتهای بدن ما دمای بیش از اندازهای را با وجود این امواج تجربه میکنند که برای سلامت ما یک تهدید بزرگ است.
میزان گرم کردن این امواج آنقدر زیاد است که در برخی موارد میتواند حتی باعث سوختگی در بدن انسان شود.
بیشترین اعضایی از بدن که در معرض خطر آسیبدیدگی از امواج رادیویی و مایکرویوهای گرمکننده هستند، چشمها و بیضهها میباشند.
چراکه این اعضا آسیب پذیری بیشتری در برابر گرما دارند. برای مثال عدسی چشمها بهشدت در برابر گرما حساس بوده و اگر برای طولانیمدت در معرض این امواج قرار بگیریم مشکلات بینایی از جمله آب مروارید برای شما به وجود خواهد آورد.
چه لوازمی امواج مایکروویو از خودشان ساطع میکنند؟
مایکروفر
مایکروفر یکی از وسایلی است که این امواج را از خودش ساطع میکند. در مایکروفر یک قطعه به نام مگنترون ((Magnetron وجود دارد که باعث تولید امواج مایکروویو با فرکانس ۲۴۵۰ مگاهرتز میشود.
این امواج با پخش شدن در فضای مایکروفر و برخورد با سطوح فلزی داخلش منعکس شده و بر روی ذرات ماده غذایی تأثیر گذاشته و آنها را گرم میکند.
روش گرم شدن غذا در آن به این شکل است که مولکولهای غذا همانطور که خودتان میدانید دارای آب هستند و دو قطب مثبت و منفی دارند.
زمانی که این مواد در معرض امواج مایکروویو قرار میگیرند شروع به نوسان کرده و مرتباً جهت قطب مثبت و منفیشان جابجا میشود.
این مولکولها هرکدامشان حدود چندین میلیون بار در ثانیه نوسان کرده و در اثر این نوسان انرژی گرمایی تولید شده و در نهایت غذا گرم میشود.
تعداد زیادی از افراد محقق برخلاف گروه قبلی بر این عقیده هستند که امواج مایکروویو آنقدر انرژی دارند که بتوانند مولکولهای غذا را تخریب کنند و خاصیت غذا را از بین ببرند و باعث سرطانزایی آن مواد شوند.
به همین دلیل است که توصیه میشود تا جایی که امکان دارد از مایکروفر استفاده نکنیم چراکه گرم کردن مصنوعی و با اشعه غذا حتی اگر ثابت هم نشده باشد اما در طولانی مدت میتواند عوارض و آسیبهای مختلفی را بر سلامت انسان بگذارد.
زیرا دنیای پیشرفته امروزی هنوز برای محققان ناشناخته است و هنوز بسیاری از موارد برایشان مبهم مانده و نتوانستهاند به طور کامل تمامی ابعاد این زندگی همراه را تکنولوژی را بررسی کنند.
از دیگر عوارض استفاده از مایکروفر این است که زمانی که شما یک غذای گرم شده با مایکروفر را میخورید هیچ خاصیتی از آن غذا به بدن شما منتقل نمیشود. چراکه دیگر آن مواد غذایی خاصیتشان را در اثر نفوذ امواج مایکروویو به داخلشان از دست دادهاند.
گوشی تلفن همراه
وسیله دیگری که امواج مایکروویو را از خودش منتشر میکند گوشیهای موبایل هستند. اگر شما مدت زمانی در معرض امواج مایکروویوی منتشر شده از گوشی تلفن همراه و آنتنهای آن باشید، رشتههای DNA داخل بدنتان ازهم گسیخته و پاره میشوند و باعث به وجود آمدن فرزندان ناقصالخلقه و جهشهای ژنتیکی بیماریزا و… خواهند شد.
اجاق گازهای مایکروویو
لوازم منتشرکننده امواج مایکروویو متأسفانه به گوشی و مایکروفر ختم نشده علاوه بر آنها بشر تکنولوژی جدید برای راحتی انسان انواع اجاقگازهای مایکروویو را نیز ساخته است.
از این اجاقگازها برای یخزدایی مواد غذایی یخزده مثل انواع گوشت، سبزیجات، حبوبات و… استفاده میشود.
از دیگر مواردی که باعث محبوبیت این اجاقگازها در میان انسانها شده، حفظ عطر طبیعی غذاها است. این اجاقگازها باعث میشوند نیاز نباشد نمک، شکر یا ادویههایی بیشتر از مقدار لازم به غذا افزوده شود و غذا را بدون نیاز به روغن یا چربیهای اضافه و تنها با رطوبت خودش میپزند.
حتماً تا الان که این مقاله را مطالعه کردید میدانید روش کار این اجاقگازها چگونه است؟ این اجاقگازها امواج مایکروویو ساطع میکنند و این امواج بر مولکولهای غذا تأثیر گذاشته و با برانگیخته کردن آنها و افزایش میزان نوساناتشان باعث افزایش دما و درنهایت ذوب کردن انجماد آنها یا گرم کردنشان میشوند.
البته اگر سطحی به موضوع نگاه کنیم، اینکه غذایی که میخوریم خوشطعم باشد اما نمک شکر یا روغن به آن اضافه نشود و همچنین در مصرف انرژی صرفهجویی کند، یک اتفاق عالی و نشانه پیشرفت بشر است.
اما این فوایدی که اجاقگازهای مایکروویو دارند در برابر عوارض و آسیبهایی که به سلامتی شما وارد میکنند قابل قیاس نیست. علاوهبر اینکه استفاده از این غذاها باعث میشوند، ما غذاهایی را بخوریم که هنوز امواج مایکروویو دارند و هیچ خاصیت غذایی ندارند.
همچنین از دیگر مضرات اجاق گاز مایکروویو این است که به خاطر مدت زمان کوتاه پخت غذا میکروبهای مضری که در آنها وجود دارند از بین نمیرود و میتوانند باعث به وجود آمدن بیماریهای مختلف بشود.
سایر لوازم منتشرکننده امواج مضر مایکروویو شامل لوازمی مانند سولاردم، فرهای برقی و مودم وای فای هستند.
چگونه میتوان اثرات مایکروویو را کاهش داد؟
امواج مایکروویو تقریباً در تمام مکانها و محیطها وجود دارند. چراکه شما هیچ جایی را پیدا نخواهید کرد که تلفن همراه، مودم وای فای یا لوازم آشپزخانه مدرن و امروزی که امواج مایکروویو دارند، در آن وجود نداشته باشد.
این اشعهها با قدرت نفوذ بالایی که دارند و همچنین به دلیل اینکه در همه محیطها هستند، بیشتر از هرزمان دیگری بر ما و سلامتیمان تأثیرات منفی میگذارند.
ازآنجایی که این امواج را نمیتوان از زندگی حذف کرد، پس اثراتش را هم نمیتوان به طور کامل از بین برد. تنها کاری از دست ما برمیآید رعایت نکات پیشگیریکننده و کاهنده امواج مایکروویو است. نکاتی که در این مسیر میتوانند به ما کمک کنند عبارتند از:
به هنگام استفاده از لوازمی مانند مایکروفر و اجاقگاز مایکروویو و… حداقل ۳۰ سانت فاصله با دستگاه داشته باشیم.
زمانی که با این لوازم کاری ندارید و از آنها استفاده نمیکنید، آنها را خاموش کرده و یا از برق جدا کنید.
کودکان و همچنین خانمهای باردار تا حد امکان از دستگاه دور نگه داشته شوند.
اگر دستگاههای شما خراب شد بههیچعنوان خودتان اقدام به درست کردن آنها نکرده و حتماً به متخصص مراجعه کنید.
بعد از هر بار تعمیر کردن دستگاهتان حتماً میزان نشتی و نفوذ امواج را دوباره ارزیابی کنید و آن را با استانداردها مطابقت دهید.
سعی کنید تا حد امکان استفاده از مایکروویو را محدود کنید. درست است که این لوازم آسودگی زیادی را به وجود میآورند و بسیاری از کارها را در کوتاهترین زمان ممکن انجام میدهند اما تأثیرات نامناسبی که بر روی بدن انسان میگذارند غیرقابلجبران است.
بنابراین بهتر است کمی وقت و ارزش بیشتری برای سلامتیتان بگذارید و میزان استفاده خود از این لوازم را کاهش دهید.
برخی از خطرات و بیماریهای که طریق امواج مایکروویو به آنها مبتلا میشویم عبارتند از:
- آلزایمر و اختلالات پارکینسون
- اختلالات حافظه و یادگیری
- سرطانها و انواع تومورهای مغزی
- اوتیسم و بیشفعالی
- سقطجنین و بیماریهای ژنتیکی
- ناباروری مردان زنان
- آسم
- و…
کلام پایانی
حتماً شما هم متوجه بحرانی که بشر به آن گرفتار شده، شدهاید. بحران اخلاقی، بحران بیماریهای روحی و روانی، جسمی و جنسی.
بیماریها، مشکلات و اختلالاتی که هر روز به تعداد آن افزوده میشود و انسان را درگیر خودش میکند، موضوع قابلچشمپوشی نیستند.
اگر این موارد به صورت کامل و همهجانبه بررسی شوند کاملاً مشخص است که این همه مشکلات و اختلالات به خاطر سبک زندگی مدرن و لوازم پیشرفته و امواج و تشعشعات آنهاست.
متأسفانه انسان با تمام پیشرفتهایی که داشته اما هنوز نتوانسته بسیاری از آسیبها و عوارض تکنولوژی که از آن استفاده میکند را بشناسد.
در این بین اگر خودمان به فکر خودمان و عزیزانمان نباشیم، نمیتوانیم جلوی این سونامی را بگیریم. تنها با رعایت چند نکته ساده و کمی فاصله گرفتن از این فضا میتوانید خودتان را تا حد زیادی از عوارض و آسیبهای همهگیر تکنولوژی بیمه کنید.
ما سعی کردیم در این مقاله نکات و قابل انجام و کاربردی برای کاهش عوارض امواج مایکروویو که ازجمله آسیبزاترین امواج است با شما نمایشان بگذاریم. دیگر انتخاب با شماست.