زندگی امروزی بشر به شکلی شده است که برای کوچکترین کارها و نیازهای روزمرهاش به استفاده از لوازم الکترونیکی و اینترنت وابسته است.
همه ما انسانها در طول روز از انواع مختلفی از لوازم الکترونیکی برای پیشبرد کارهایمان در زندگی استفاده میکنیم و علیرغم اینکه از ضررها، عوارض و آسیبهایی که این لوازم بر روی سلامتی ما میگذارند آگاه هستیم اما هرروز لوازم جدیدتر و تکنولوژی پیشرفتهتری به بازار عرضه میشود و ما هم نیازمند و ناگزیر به استفاده از آنها میشویم.
زندگی ما طوری با این لوازم درگیر شده است که حتی نمیتوانیم به حذف آنها فکر کنیم. پس در این شرایط که توانایی دوری و عدم استفاده از آنها را نداریم تنها کاری که از ما برمیآید این است که با آسیبها عوارضی که این لوازم بر سلامت و زندگی ما میگذارند، بیشتر آشنا شویم و نحوه استفاده درست و کمتر از آنها را بیاموزیم تا حداقل بتوانیم تا حدی در برابر آسیبها و عوارض آن خود را محافظت کنیم.
از آنجایی که این مسئله اهمیت بسیار زیادی دارد و زندگی تمام افراد بشر در تمام دنیا را درگیر خود کرده است، اما آگاهی سازی چندانی درباره نشده و هنوز اکثر افراد نمیدانند در این شرایط باید چه کار کنند و چطور از خودشان محافظت کنند، تصمیم گرفتیم برای کمک به آگاهی شما و کاهش ضررها و آسیبهای این تکنولوژی و لوازم نحوه استفاده درست از آنها را به شما در این مقاله آموزش بدهیم.
اگر سلامتی خودتان و اطرافیانتان برای شما مهم است و دوست دارید تا جایی که میتوانید از خودتان محافظت کنید، پیشنهاد میکنم خواندن این مقاله را از دست ندهید. هرآن چیزی که درباره این موضوع لازم باشد بدانید را در ادامه برای شما خواهیم گفت.
چطور میتوان آسیبهای ناشی از استفاده از لوازم دیجیتال را کاهش داد؟
ابزار و لوازم دیجیتال آسیبهای گوناگونی بر سلامتی اخلاقی، جسمی، روحی و روانی و جنسی افراد میگذارند. در این بین برخی گروهها مانند کودکان و نوجوانان آسیبپذیرتر هستند و باید بیشتر نکات محافظتی را رعایت کنند.
- برخی نکات مهمی که کودکان باید رعایت کنند عبارتند از:
- حداقل تا چهار یا پنج سالگی اجازه تماشای کارتون، فیلم یا سریال به کودکان خود ندهید.
- سعی کنید سرگرمیهای مفید و مناسب گروه سنیشان برای آنها تهیه کنید و حداقل تا 5 یا 6 سالگی اجازه بازیهای کامپیوتری یا بازی کردن با گوشی را به آنها ندهید.
- اوقات فراغتشان را با ورزش کردن و پیدا کردن استعدادهایشان پر کنید تا بیشازاندازه درگیر فضای مجازی نشوند.
- بر روی فعالیتهای فرزندتان در فضای مجازی نظارت داشته باشید.
- تلویزیون دیدن در سن کم، سرگرم کردن کوکان با گوشی تلفن همراه و… علاوه بر ناهنجاریهای اخلاقی که برای فرزند شما به وجود میآورد؛ بر روح روان آنها تأثیرات بدی گذاشته و آنها را به عوارضی مانند بلوغ زودرس و… دچار میکند.
- همچنین این ابزار و وسایل اگر بیشازاندازه استفاده شوند بر سلامت جسمی آنها نیز تأثیرات نامناسبی میگذارند. برای مثال ممکن است مشکلات بینایی یا انحراف و آسیبهایی بر ستون مهرهها و فرم بدن آنها بگذارند.
کاهش آسیبهای ارتوپدی
هنگام استفاده از رایانه و لپتاپ بر روی میز و صندلیهای استاندارد و راحت بنشینید.
سعی کنید موقع تایپ کردن فقط از یک انگشت استفاده نکرده و از تمام انگشتانتان استفاده کنید.
روش صحیح نشستن بر روی صندلی را یاد بگیرید و طوری بنشینید که به ستون مهرهها، گردن و مفاصلتان هیچ فشاری وارد نشود. همچنین سر، کمر و گردن خود را زیاد به سمت جلو خم نکنید.
نهایتاً هر ۲۰ دقیقه از جای خود بلند شده و کمی عضلات بدن خود را ورزش بدهید.
روشهای جلوگیری از آسیبهای چشم و بینایی
سعی کنید از صفحه نمایشگرهای مخصوص استفاده کنید.
میزان نور نمایشگر گوشیها و رایانه خود را تنظیم کرده و نور آبی را فیلتر کنید.
از فونت و سایز مناسب استفاده کنید.
تا حد امکان سعی کنید از امکاناتی که در لپتاپ و گوشی وجود دارند مانند تایپ صوتی و… استفاده کرده و مدام به صفحه نمایشگر نگاه نکنید.
هر ده دقیقه چشمان خود را استراحت داده و بهجای صفحهنمایش به اطرافتان یا نقاط دور نگاه کنید.
اگر چشمهای حساسی دارید از قطرههای چشمی استفاده کنید.
جلوگیری از اختلالات خواب و کاهش امواج
حداقل یک ساعت قبل از خواب گوشی، لپتاپ تبلت و لوازم را خاموش کرده و از اتاقی که میخواهید در آن استراحت کنید خارج کنید.
هنگام خواب حتماً اینترنت خود را خاموش کنید.
سعی کنید در طول روز کمترین استفاده ممکن از اینترنت را داشته باشید و سعی کنید فاصله خود را از لوازم دیجیتال که دارای امواج مضر هستند حفظ کنید.
حتیالامکان سعی کنید مدت زمان مکالمات خود را با گوشی تلفن همراه کاهش دهید و بهجای تماس گرفتن از پیامهای کوتاه استفاده کنید.
اگر با گوشی خود کاری ندارید یا سیمکارت درگوشیتان وجود ندارد آن را در حالت پرواز قرار دهید.
در مواقع غیرضروری از وسایلی که به بلوتوث و اینترنت وصل میشوند دوری کنید.
برای حفظ ایمنی خودتان و همچنین افزایش عمر طول عمر دستگاه هیچگاه زمانی که لپتاپ، گوشی یا تبلت شما به شارژر است از آن استفاده نکنید.
نگذارید دستگاه شما ساعتهای طولانی به شارژ بماند و زمانی که شارژ آن به ۹۰ تا ۹۵ درصد رسید آن را از برق جدا کنید.
سعی کنید همش از نسخههای بهروز و آپدیت شده استفاده کنید و مدام دستگاه خود را با لوازم و شویندههای متناسب تمیز کنید.
برای شارژ کردن دستگاه از سهراهیهای محافظدار استفاده کنید تا نوسانات ولتاژ به دستگاه شما آسیب نرساند.
نکات پایانی
دو نکته مهمی که در رابطه با این لوازم وجود دارد این است که نه میتوان چنین لوازم و تجهیزات و بهطور کلیتر تکنولوژی را از زندگی خود حذف کنیم و قید آنها را بزنیم؛ نه میتوان جلوی آسیبها و عوارض آن را کاملاً بگیریم و مانع از تأثیرگذاری آنها بشویم.
تنها راهی که برای ما وجود دارد و میتواند کمی در این راه به ما کمک کند، این است که تا حد امکان خودمان را از این لوازم دور کنیم و با رعایت نکات ذکر شده تا حدی از عوارض آن جلوگیری کنیم.
پس توصیه میکنم مطالب ذکر شده را جدی بگیرید و تا جایی که برایتان امکان دارد آنها را رعایت کنید.